Unul dintre deputaţii noi aleşi a fost cercetat penal. Evtodiev a donat în anul 2016, pentru campania lui Dodon,  65 de mii de lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unul dintre deputaţii noi aleşi a fost cercetat penal. Evtodiev a donat în anul 2016, pentru campania lui Dodon, 65 de mii de lei

Unul dintre deputaţii noi aleşi la 20 octombrie, socialistul Vitalii Evtodiev, a fost cercetat penal pentru falsificarea unei expertize. Ultima decizie în acest dosar a fost luată anul trecut de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat, doar că nu a ispăşit nici o pedeapsă, întrucât infracţiunea s-a prescris, scrie portalul de investigaţii Moldovacurată.md

Vitalii Evtodiev a fost ales duminică deputat pe circumscripţia uninominală nr. 48, destinată locuitorilor din regiunea transnistreană. A candidat şi la alegerile din luna februarie 2019, însă atunci învingător pe această circumscripţie a ajuns Viorel Melnic, care, între timp, s-a retras din Parlament.

Potrivit sursei citate, în baza de date a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) figurează cel puţin două hotărâri definitive, din care reiese că, la 8 octombrie 2012, Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat de falsificarea unui raport de expertiză în construcţii (art. 312 Cod penal). S-a întâmplat în anul 2007, când activa în funcţia de expert judiciar la Centrul Naţional de Expertize Judiciare din cadrul Ministerului Justiţiei şi a expertizat, în cadrul unei urmăriri penale, modul cum a fost reconstruit cinematograful ”Flacăra” din Chişinău. ”In cadrul urmăririi penale pe cauza penală nr.2007978004, executând expertiza tehnică inginerească şi de evaluare a construcţiei, prin raportul de expertiză nr.1643 din 12.12.2007, a prezentat concluzii false privind reconstruirea cinematografului „Flacăra” din mun.Chişinău”, se spune in Hotărârea CSJ. In document se arată că Vitalii Evtodiev ar fi exclus intenţionat din raportul de expertiză lucrări efectuate cu valoarea de 1 305 774 lei.

Dosarul a parcurs prin instanţe o cale de 6 ani – din 2012 până in 2018. Intr-un final, CSJ a lăsat în vigoare sentinţa primei Instanţe – Judecătoria Buiucani – şi confirmată de Curtea de Apel Chişinău, care l-au recunoscut vinovat, dar nu l-au atras la răspundere, întrucât survenise termenul de prescripţie a infracţiunii.

Mai mult citiţi aici.

Vitalii Evtodiev este inginer-constructor şi până acum a activat în funcţia de expert tehnic în cadrul firmei „Savim-Com” SRL, care este specializă în expertize în construcţii. El este şi unul dintre fondatorii acestei firme. În  declaraţia de avere şi interese personale depusă la CEC în campania electorală pentru parlamentarele din februarie 2019, el arată că în ultimii doi ani a avut dividende de la această companie în sumă de 465 de mii de lei. Soţia sa, tot din dividende, a obţinut o sumă similară. Vitalii Evtodiev mai indica atunci faptul că familia sa deţine două maşini – un Audi Q7, de 15 mii de euro şi o Toyota Camry, de la 10 mii euro.

În anul 2016 Evtodiev a donat in fondul electoral al lui Igor Dodon, care candida atunci la funcţia de preşedinte, 65 de mii de lei.

Similare
RECOMANDĂRI