Reacţia lui Mihail Druţă, propus de PPDA în calitate de candidat la Hînceşti: Nu pot şi nu voi candida din partea Platformei DA
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia lui Mihail Druţă, propus de PPDA în calitate de candidat la Hînceşti: Nu pot şi nu voi candida din partea Platformei DA

Mihail Druţă a refuzat propunerea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr de a fi candidatul formaţiunii la alegerile parlamentare noi din circumscripţia nr. 38, Hânceşti: „Am declarat univoc că nu pot şi nu voi candida doar din partea Platformei.” Anunţul a fost făcut chiar de către acesta într-o postare pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui Mihail Druţă, participarea lui în alegerile parlamentare pentru circumscripţia Hînceşti a devenit contraproductivă şi inadmisibilă.

„În asemenea condiţii, eu am tras concluzia că participarea mea în calitate de candidat la funcţia de deputat în circumscripţia nr. 38, Hînceşti, a devenit contraproductivă şi inadmisibilă. În acest context, am adresat preşedintelui Andrei Năstase un mesaj, în care am declarat univoc că „nu pot şi nu voi candida doar din partea Platformei,” se arată în postarea lui Druţă.

Mihai Druţă spune că ar fi participat la alegeri dacă PPDA şi PAS ar fi ajuns la un numitor comun.

„Acceptând propunerea PPDA, am dat un acord prealabil şi condiţionat, prin care am declarat că voi participa la alegeri doar în calitate de candidat comun al PPDA şi PAS, dar şi a cel puţin două formaţiuni politice unioniste,” a mai menţionat Mihail Druţă în postarea sa. 

Druţă a venit şi cu un apel către liderii Blocului electoral Unirea, Partidului Unităţii Naţionale şi Partidului Liberal Democrat să identifice un candidat unic, care ar avea şanse reale, nu imaginare.

„Fac apel în vederea identificării şi susţinerii unui candidat comun cu şanse electorale reale, nu imaginare.”

Mesajul integral al lui Mihail Druţă:

„În legătură cu începerea campaniei electorale în cadrul alegerilor parlamentare noi din 15 martie 2020, în circumscripţia electorală uninominală nr. 38, Hînceşti, vreau să comunic următoarele:

Pe data de 15 ianuarie curent, conducerea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) mi-a propus repetat să candidez la funcţia de deputat în circumscripţia uninominală nr. 38, Hînceşti. 

În sprijinul propunerii făcute a fost menţionată necesitatea consolidării forţelor patriotice şi proeuropene, calitatea mea de cetăţean fără de partid şi reprezentant al diasporei moldoveneşti, implicarea mea în desfăşurarea unor scrutine electorale importante, precum şi alte argumente la caz. 

Obiecţia mea că nu sunt originar, nu am domiciliul şi nu activez în raza circumscripţiei electorale nu a fost considerată un impediment serios.

Acceptând propunerea PPDA, am dat un acord prealabil şi condiţionat, prin care am declarat că voi participa la alegeri doar în calitate de candidat comun al PPDA şi PAS, dar şi a cel puţin două formaţiuni politice unioniste. 

Este evident că acordul meu impunea iniţierea neîntârziată a consultărilor corespunzătoare cu formaţiunile politice vizate. 

Din păcate, numele meu a fost rostit în spaţiul public în calitate de posibil candidat electoral comun până la încheierea unei înţelegeri între partidele pro-europene şi cele unioniste.

Pe data de 18 ianuarie, a avut loc şedinţa Consiliului Politic Naţional al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), care a decis să susţină candidatura doamnei Olesea Stamate la funcţia de deputat în circumscripţia electorală uninominală nr.38, Hînceşti, iar în cadrul briefingului ce a urmat imediat decizia menţionată a fost adusă în mod oficial la cunoştinţa opiniei publice, făcându-se apel către partenerii din PPDA, dar şi alte partide pro-europene să ofere sprijinul pentru această candidatură.

În zilele următoare, reprezentanţii PPDA şi PAS, precum şi anumiţi exponenţi ai opiniei publice au făcut o serie de declaraţii şi remarci privind posibilii candidaţi electorali pentru alegerile de la Hînceşti. 

În particular, vicepreşedintele PPDA, Alexandr Slusari, a lămurit că partidul său a propus „un candidat care să fie agreat nu doar de Platformă şi PAS, dar şi de celelalte partide de dreapta”. 

Pe de altă parte, vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi, a respins propunerea PPDA, amintind că subsemnatul nu a acceptat oferta PAS de a candida la funcţia de deputat în cadrul alegerilor precedente din circumscripţia nr. 50, Europa de Vest. 

Între timp, au fost înaintaţi sau intenţionează să se angajeze în cursa electorală şi unii candidaţi electorali din partea formaţiunilor politice unioniste.

În asemenea condiţii, eu am tras concluzia că participarea mea în calitate de candidat la funcţia de deputat în circumscripţia nr. 38, Hînceşti, a devenit contraproductivă şi inadmisibilă. 

În acest context, am adresat preşedintelui Andrei Năstase un mesaj, în care am declarat univoc că „nu pot şi nu voi candida doar din partea Platformei. Ar fi un pas necugetat cu urmări electorale dezastruoase, atât la Hînceşti, în primăvară, cât şi în întreaga republică, spre sfârşitul anului”. 

Liderul PPDA m-a asigurat că împărtăşeşte această abordare, subliniind că „Platforma DA a militat, luptat şi muncit în permanenţă pentru unitate în interes naţional, nu în interesul unui partid sau personaj politic”. 

De asemenea, am apelat şi la conducerea PAS să se întâlnească cu partenerii de la PPDA în vederea înţelegerii asupra unui candidat comun.

Am primit asigurări că PAS este deschis pentru consultări. Potrivit informaţiilor de care dispun, consultările în cauză au avut loc cu mare întârziere şi nu au dat rezultatul scontat.

Este indiscutabil că lipsa de comunicare şi înţelegere din tabăra forţelor pro-europene şi unioniste are un impact nociv asupra stării de spirit a electoratului, inclusiv a concetăţenilor din Diasporă. Situaţia creată poate avea consecinţe negative asupra rezultatelor alegerilor de la Hînceşti din 15 martie, dar şi a celor prezidenţiale de la sfârşitul anului.

În temeiul celor menţionate şi ţinând cont de specificul alegerilor în circumscripţia electorală uninominală cu un singur tur de votare, fac următoarea DECLARAŢIE

1. În cadrul actualei campanii electorale, subsemnatul nu a avut şi nu are statutul de candidat electoral al PPDA şi nu intenţionează să candideze exclusiv din partea acestui partid sau a oricărei alte formaţiuni politice. Nu doresc şi nu voi participa în niciun mod la fărâmiţarea electoratului şi demoralizarea alegătorilor cu viziuni naţionale şi pro-europene;

2. Apreciez pozitiv efortul PPDA de a uni forţele democratice într-un singur torent electoral şi sunt convins că această formaţiune născută din energia maselor populare va rămâne fidelă acestui obiectiv important şi pe durata campaniei electorale;

3. Am luat act de decizia PAS privind înaintarea propriului candidat electoral în conformitate cu cerinţele statutare de partid şi prevederile la caz ale Codului Electoral şi respect alegerea făcută;

4. Fac apel către liderii Blocului electoral Unirea, Partidului Unităţii Naţionale şi Partidului Liberal Democrat să analizeze onest şi temeinic situaţia din circumscripţia electorală uninominală nr. 38, Hînceşti, inclusiv rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 şi ale celor locale din 20 octombrie 2019, în vederea identificării şi susţinerii unui candidat comun cu şanse electorale reale, nu imaginare;

5. Îndemn prietenii mei şi toţi concetăţenii să dea dovadă de înţelegere faţă de poziţia mea privind alegerile de la Hînceşti şi să manifeste respect faţă de PPDA, PAS, precum şi formaţiunile politice unioniste, care-şi aduc aportul lor preţios la combaterea corupţiei şi a altor fenomene negative din societate şi promovarea valorilor naţionale şi democratice;

6. Consider că unirea tuturor forţelor patriotice şi pro-europene într-un torent electoral puternic este vitală în acest an electoral. Alegerile de la Hînceşti de la începutul primăverii vor constitui o luptă de avangardă a alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului. 

Dezbinarea înseamnă înfrângerea fiecăruia, căci va favoriza rămânerea la putere a regimul socialist antinaţional şi anti-european al preşedintelui Igor Dodon.

Unirea va aduce victoria comună şi va contribui la promovarea vectorului european şi realizarea idealurilor şi năzuinţelor naţionale.”

Similare
RECOMANDĂRI