Asistenţii medicali din cadrul instituţiilor de învăţământ vor trece în subordinea Centrelor Medicilor de Familie
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Asistenţii medicali din cadrul instituţiilor de învăţământ vor trece în subordinea Centrelor Medicilor de Familie

Asistenţii medicali din cadrul instituţiilor de învăţământ preşcolar şi preuniversitar vor trece în subordinea Centrelor Medicilor de Familie. Cheltuielile respective urmează a fi suportate din fondul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a decis, în şedinţa de astăzi, să propună plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Legii ocrotirii sănătăţii şi Codului educaţiei. 

În prezent, serviciile de sănătate pentru copii şi de control al calităţii produselor alimentare sunt prestate de către asistentul medical, care face parte din personalul nedidactic al instituţiei de învăţământ. Autorii iniţiativei legislative consideră că, în această situaţie, directorii instituţiilor de învăţământ preşcolar sau preuniversitar pot influenţa decizia asistentului medical privind calitatea produselor alimentare în procesul de recepţionare de către comisia de triere din care face parte asistentul medical.    

În opinia autorilor, modificările propuse ar putea soluţiona şi o altă problemă existentă în prezent – cea privind înlocuirea asistentului medical din cadrul instituţiei de învăţământ pe perioada concediului anual sau de boală. În condiţiile în care medicul poate fi înlocuit doar de un alt angajat al instituţiei de învăţământ care nu are studii medicale, nu poate fi garantată calitatea asistenţei medicale acordate copiilor.  

Autorii iniţiativei legislative sunt deputaţii Radu Mudreac şi Lilian Carp.

Similare
RECOMANDĂRI