„Afaceri” din penitenciar. Trei deţinuţi, cu acces la telefon şi internet, şantajau victimele cu publicarea fotografiilor cu caracter intim
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

„Afaceri” din penitenciar. Trei deţinuţi, cu acces la telefon şi internet, şantajau victimele cu publicarea fotografiilor cu caracter intim

Activitatea unui grup, care din luna noiembrie a anului 2019 până în prezent, au şantajat mai multe persoane, ameninţând cu publicarea în mediul on-line a unor poze cu caracter intim, a fost investigată de oamenii legii.

Ca rezultat al investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoane cu vârsta cuprinsă între 21 şi 44 ani, au creat un grup criminal organizat, care de comun acord şi prin înţelegere prealabilă, divizând rolurile între ei, săvârşesc diverse infracţiuni cu caracter patrimonial, urmărind scopul obţinerii unui profit. 
 
Conform investigaţiilor, trei dintre ei sunt deţinuţi în penitenciare şi având acces la internet, făceau cunoştinţă cu femei prin intermediul reţelelor de socializare şi, comunicând cu potenţiala victimă, o determina să se dezgolească, efectuând în acel moment capturi de ecran sau înregistrări video.
  
Ulterior, aceste materiale erau utilizate, prin diverse acţiuni de escrocherie şi şantaj pentru ca victimele să transmită mijloace băneşti.
  
Cel de-al patrulea membru, se afla la libertate şi avea rolul de a încasa mijloace financiare obţinute din activităţile ilicite. De asemenea, suspectul introducea în instituţia penitenciară diverse obiecte interzise, telefoane mobile, cartele SIM, mijloace băneşti şi substanţe narcotice.
 
La data de 26 februarie curent, cu suportul  angajaţilor  BPDS „Fulger” şi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, au fost efectuate percheziţii în două penitenciare din ţară, la trei deţinuţi, dar şi la domiciliul persoanei suspecte care se afla la libertate. Drept  rezultat,  au fost depistate şi ridicate mai multe obiecte pertinente cauzei penale, printre care telefoane mobile, cartele SIM, purtători de informaţii, înscrisuri de ciornă, etc.
  
Actualmente, suspectul care se afla la libertate a fost reţinut pentru 72 de ore. Dacă se va demonstra vinovăţia făptaşilor în comiterea „şantajului”, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 7 la 10 ani, iar pentru „Transmiterea ilegală a unor obiecte sau substanţe interzise persoanelor deţinute în instituţiile penitenciare” – de la 2 la 4 ani.
  
Investigaţiile continuă în scopul stabilirii tuturor circumstanţelor, precum şi identificării altor persoane care au avut de suferit în urma activităţilor ilicite săvârşite  grupare.
 
Similare
RECOMANDĂRI